160 unge mellem 13-25 år får de næste to år sved på panden, penge på lommen og ukrudt mellem tænderne. “Appetit på livet” er et projekt, der giver unge fra stenbroen appetit på at tjene egne penge samt lyst til at arbejde med mad.  På menuen står der ukrudt og vilde planter fra den københavnske bynatur. De unge skal bl.a. lave sodavand, is, suppe og pizza med naturens ingredienser. Vi er glade for at kunne løfte projektet, som er finansieret af Trygfonden og Det Obelske Familiefond. 

Unge ansat i FRAK har lavet sodavand af ukrudt og vilde planter de sidste fire år. Erfaringerne fra Ukrudt-brusen viser, at de unge vokser rigtigt meget af at arbejde med fødevareproduktion.

Jeg har lært, at man kan spise skvalderkål! Det er fedt at lave noget, som bliver solgt på caféer, sådan siger en FRAK-ung på 15 år.

Vi i FRAK har derfor længe drømt om at skrue op for den del af vores arbejde.Det er helt fantastisk, at vi nu kan give flere unge fra stenbroen en forsmag på, hvordan det er at arbejde med mad, madevents og fødevareproduktion. Vi tror på, at det kan være med til at afhjælpe to alvorlige udfordringer, som vi står overfor: København halter bagud i forhold til andre byer, når det gælder andelen af unge i fritidsjob. Samtidigt skriger restaurations- og hotelbranchen på hænder mens uddannelser indenfor det gastronomiske har svært ved at fylde holdene til studiestart. Vi håber, at projektet kan give vores unge smag for at arbejde med mad og lyst til at gå den vej”, fortæller Mudi Jarkass, daglig leder i FRAK. 

Ukrudt mellem tænderne 

Ukrudt og vilde planter er omdrejningspunktet i projektet. Vi har fire smagsvarianter af Ukrudt-brusen: skvalderkål/fennikel, brombærblade/brændenælde, hyben/gran og vejbred/blæretang. Flere smagsvarianter skal udvikles de kommende år, og så vil de unge eksperimentere med nye fødevareprodukter baseret på ukrudt og vilde planter. Der er bl.a. planer om at lave is med en helt særlig vild smag af ukrudt.

”Vi har valgt at holde fast i ukrudt som en særlig ingrediens i vores arbejde fordi det giver utroligt meget mening. Der er mange ungetimer i at sanke ukrudt og vilde planter i naturen. Og så er der noget smukt i at trylle noget, som mange synes er nederen, om til et produkt, som smager godt – og som de unge er stolte af at have lavet”, siger Mudi Jarkass. 

Spiselig oase 

Som en del af projektet etablerer de unge en spiselig oase i forlængelse af vores nye hovedkvarter i Lundtoftegade på Nørrebro. Den spiselige oase består af et orangeri, plantekasser, udendørskøkken og en udendørs-pizzaovn. Oasen skal danne rammen for sociale aktiviteter og madevents, som de unge vil invitere lokalområdet til. I de varme måneder står den på pizza-parties med vilde ingredienser og i de kolde måneder serveres suppe krydret med ukrudt.  

Vi drømmer om, at den spiselige oase bliver et lille åndehul, der blomstrer med spiselige planter og urter, og indbyder til ro og hygge – når der ikke afholdes pizza-parties, som de unge står for, siger Mudi Jarkass med et smil. 

Tættere på midten af samfundet 

Projektet hedder “Appetit på livet” fordi de unge både får appetit på et arbejdsliv inden for restaurationsbranchen og nye kompetencer, der kan flytte dem tættere på midten af samfundet. De unge, der indgår i projektet, har det til fælles, at de bor i udsatte byområder i København, hvor der er en stor koncentration af sociale udfordringer. FRAK tilbyder med projektet et konstruktivt fællesskab med fokus på arbejdstræning, læring og kompetenceudvikling. 

En metode til at få de unge tættere på midten af samfundet er at besøge relevante virksomheder og uddannelser for at få inspiration til fremtidige karriereveje. Derudover vil FRAK hjælpe de unge, der afslutter deres forløb, med at få et fritidsjob i hotel- og restaurationsbranchen, som lige nu er presset. Restauranter kæmper med at rekruttere trods travlhed. Det går ud over omsætningen, og økonomien er i forvejen presset på grund af et par hårde corona-år og de aktuelle kriser. Service-, kokke- og tjeneruddannelserne landet over har svært ved at få fyldt holdene op. Og samtidigt har vi unge uden for arbejdsmarkedet, og unge, som med lidt støtte og træning kan blive klar til at give branchen en hånd. 

Der er mange muligheder i restaurationsbranchen for vores unge. Vi glæder os til at introducere dem for den verden og give dem appetit på at tjene egne penge og måske også på at tage en uddannelse, slutter Mudi Jarkass.  

Faktaboks

  • Projektet giver 160 unge over 8.500 arbejdstimer hen over de næste to år. 
  • Trygfonden støtter projektets aktiviteter for de 13-14-årige med 1,7 millioner kr.  
  • Den Obelske Familiefond støtter projektets aktiviteter for de 15-25-årige med knap 1 million kr. . 
  • Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at hotel- og restaurationsbranchen havde 10.560 forgæves rekrutteringer. Samtidig må 42 pct. af restauranter gå glip af omsætning grundet mangel på arbejdskraft. Service-, kokke- og tjeneruddannelserne landet over har svært ved at få fyldt holdene op. 
  • FRAK er en socialøkonomisk virksomhed, der gør unge fra stenbroen gode til at arbejde. De unge får i FRAK en tryg træningsbane, hvor de kan prøve kræfter med sig selv og forskellige typer opgaver. FRAK træner dem i at have et fritidsjob. De får sved på panden, penge på lommen og arbejdserfaring på CV’et.  Og så hjælper FRAK dem videre, når de er klar til et fritidsjob. I 2019 blev FRAK tildelt Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris

 

Loading...