AHMAD, 13 ÅR

FRAK gør det bedre ved at give unge arbejde, så de ikke bare står på gaden. Nu tjener vi penge. 

MIN BEDSTE OPLEVELSE

Det er min allerførste arbejdsdag i FRAK. Vi skulle arbejde på Ungdomsøen og det var fedt at skulle arbejde med mine venner på min første arbejdsdag. Vi arbejdede ikke kun vi hyggede også og kørte i golfbiler og sådan.

HVAD JEG HAR LÆRT

Jeg har lært at arbejde hårdt. Jeg bliver mere frisk og jeg står tidligt op om morgenen og er blevet vant til det, så jeg sover ikke bare længe som jeg plejede at gøre. 

MIN FØRSTE LØN

Jeg brugte min første løn på tøj. Det var et sæt fra JD, som jeg synes var stilet og som jeg så købte for mine egne penge. Det er en god følelse at have tjent sine egne penge og bruge dem på, hvad jeg har lyst til. 

CATERINA, 14 ÅR

Efter jeg fik et fritidsjob, begyndte mine veninder også at tænke på at søge et fritidsjob. Så jeg inspirerede dem faktisk.

MIN BEDSTE OPLEVELSE

Børnepasning har været en god oplevelse. Jeg har fået en mulighed for at få et andet slags fritidsjob end fx bare at arbejde i et supermarked. Det er bare hyggeligt at passe børn og være sammen med en anden familie. 

HVAD JEG HAR LÆRT

Jeg har fået et førstehjælpskursus i forbindelse med min børnepasseruddannelse og det kan jeg bruge til mange ting i fremtiden også. Jeg er blevet trænet i at kommunikere med børn og jeg er blevet meget bedre til det. Kommunikation generelt har jeg lært meget om. 

MIN FØRSTE LØN

Jeg brugte min første løn på mad. Jeg synes det var mega sejt af mig, at jeg havde tjent mine egne penge. Jeg følte mig bare selvstændig og stolt og mine veninder sagde det samme til mig. Efter jeg fik et fritidsjob, begyndte mine veninder også at tænke på at søge et fritidsjob, så jeg inspirerede dem faktisk. 

YOUNES, 19 ÅR

Jeg så op til de ældre i FRAK. De viste os, hvordan man skulle arbejde. Nu vil jeg være en rollemodel for kvarterets unge.

MIN BEDSTE OPLEVELSE

Min bedste oplevelse socialt er nok når man er på arbejde med sine venner og dem der er yngre end en selv. Det er fedt at give min viden videre til de unge. Jeg startede selv som ung i FRAK og i dag er jeg social gruppeleder og kan give min viden videre til de nye unge. FRAK-aftener er rigtig gode fordi du hygger med både dine venner og kollegaer. Der er plads til sjov og hygge

HVAD JEG HAR LÆRT

Jeg har lært i en tidlig alder at tage ansvar og være mødepligtig. Jeg har lært en masse nye mennesker at kende. FRAK var mit første fritidsjob så det har gjort en stor forskel for mig. Da jeg selv var ung i FRAK så jeg op til de ældre i FRAK. Vores gruppeledere viste os, hvordan man skulle arbejde og man så også dem arbejde, og jeg tænkte at de ved, hvordan man gør og det vil jeg også en dag. Nu vil jeg være en rollemodel for kvarterets unge, så de en dag kan være rollemodeller for nye unge.

MIN FØRSTE LØN

Det er fedt at tjene mine egne penge. Jeg tog ansvar for mig selv som ung og lærte at tjene mine egne penge og faktisk også ikke at bruge alle mine penge på en gang. Jeg lærte, at jeg ikke skulle spørge mine forældre om penge og lærte, hvordan jeg kunne have penge til hele måneden. 

MUHAMMAD, 13 ÅR

Jeg har lært at spare penge op og når man ser nogle der arbejder og det ser nemt ud, så ved jeg at det er sværere end det ser ud.

MIN BEDSTE OPLEVELSE

Min bedste arbejdsdag var da vi skulle fylde håndsprit i flasker og dele flyers ud. Det var en stille og rolig arbejdsdag og det var hyggeligt, fordi det var sammen med mine venner og ikke en stresset arbejdsdag. Vi var hurtige færdige fordi vi samarbejdede godt. 

HVAD JEG HAR LÆRT

Jeg har lært at spare penge op og når man ser nogle der arbejder og det ser nemt ud, så ved jeg at det er sværere end det ser ud. Jeg bruger ikke min løn med det samme, for jeg ved nu at det ikke er nemt at tjene sine egne penge. 

MIN FØRSTE LØN

Jeg havde længe ønsket mig et tracksuit og købte det med min første løn. Men så lagde jeg også 100 kr. på min opsparing, så jeg senere hen kan købe noget dyrt. På den måde har jeg altid penge. Det var en meget god følelse at stå med min første løn, hvor det var penge som jeg selv har knoklet for. 

JOSEF, 13 ÅR

Jeg har lært at tjene mine egne penge. Jeg har lært nye mennesker at kende og at stå op til tiden, så jeg ikke kommer for sent.

MIN BEDSTE OPLEVELSE

Min bedste arbejdsdag var på Ungdomsøen hvor vi fjernede ukrudt og skulle rydde op. Det var sjovt fordi vi var på en ø – dét at sejle og være et sted jeg ikke har været før og komme væk fra det jeg ser hver dag, var fedt. 

HVAD JEG HAR LÆRT

Jeg har lært at tjene mine egne penge. Jeg har lært nye mennesker at kende og at stå op til tiden, så jeg ikke kommer for sent. FRAK har gjort en forskel for mig. Efter jeg er startet i FRAK har jeg kunne købe mine egne ting – købt mad med mine venner for min egen løn. 

MIN FØRSTE LØN

Jeg sparrede nogle af pengene op og resten brugte jeg på et Nike-sæt, som jeg længe havde ønsket mig. Det var en rigtig god følelse selv at kunne købe det. 

OM DE UNGE

UNGE FRA UDSATTE BYOMRÅDER

Vi arbejder med unge fra udsatte byområder i København mellem 13-17 år. De unge bor i områder med store sociale udfordringer såsom Urbanplanen, Tingbjerg, Nordvest og Nørrebro. Vi har primært fokus på unge, som er kriminalitetstruede, på kanten af samfundet eller på anden vis i en  sårbar  familie- eller livssituation. Ca. 70 pct. af de unge, vi arbejder med, er drenge, og hovedparten har minoritetsbaggrund.

UNGE MED UDFORDRINGER

Mange af de unge er udfordrede på forskellige parametre. Først og fremmest kommer de fra udsatte  byområder med stor koncentration af sociale udfordringer. De fleste kommer fra familier med begrænsede ressourcer.  Generelt klarer de unge sig ikke særligt godt i skolen. Personlige og sociale udfordringer kan også spille en rolle. Når det er sagt, så tørster alle unge efter muligheden for at lære og vokse. Motivationen for at arbejde er i top. Og de har, som alle andre, ambitionen om at få et godt liv med flere muligheder end udfordringer.  

UNGE MED BEGRÆNSET ADGANG TIL VIDEN

Når de unge vokser op i familier med få ressourcer begrænser det deres muligheder for at få viden om arbejdsmarkedet. Forældrene kan være førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere eller på anden vis på offentlig forsørgelse. De har derfor begrænsede forudsætninger for at hjælpe deres børn med fx at få et fritidsjob og forstå værdien af at arbejde, og hvordan man begår sig på en arbejdsplads. Vores unge er alle fulde af energi og topmotiverede for at arbejde, men har brug for hjælp til at komme i gang på arbejdsmarkedet og lære både de skrevne og uskrevne regler at kende. De er sultne efter at lykkes i et kollegialt arbejdsfællesskab. 

GADEN TRÆKKER I DE UNGE

Det er på gaden, at mange af de unge mødes med vennerne. De har ikke mulighed for at hænge ud hos hinanden fordi de måske ikke har et værelse, hvor de kan lukke døren. Eller fordi der i forvejen er for mange mennesker derhjemme. Nogle søger mod klubberne og værestederne, men tit kan stederne ikke rumme en vennegruppe på 10-15 stykker, som har krudt i røven. En del er udenfor foreningslivet. Mange foreninger er ikke rustede til at håndtere denne målgruppe. Socialisering og opdragelse sker således på gaden, hvor de unge bruger det meste af deres fritid. “Livet på gaden” kan være et grundvilkår, men det skal ikke definere dem eller spænde ben for deres drømme.

BEHOV FOR ET POSITIVT FÆLLESSKAB

De unge søger efter et fællesskab, men meget få af dem dyrker de etablerede fællesskaber såsom foreningslivet, klubber og familien. Her giver vi de unge i FRAK en mulighed for at være en del af et (arbejds)fællesskab, hvor de både kan være sammen andre unge og lære de nødvendige ting for at begå sig på en arbejdsplads.

PROFILER

YASMIN HAR STORE AMBITIONER

Hun har store ambitioner for sin fremtid og klarer sig godt i skolen. Hun har arbejdet i FRAK i et års tid og været med til flere events, hvor hun blandt andet har talt med mange gæster. Gennem hendes arbejde i FRAK har hun fået konkrete værktøjer til, hvordan hun kan søge et fritidsjob. Det har nu båret frugt, og hun er blevet ansat som piccoline i et arkitektfirma inde i byen.

ABDULLAH VIL GERNE TJENE EGNE PENGE

Abdullah er ordblind og er fagligt udfordret. Hans forældre taler dårligt dansk og har svært ved at hjælpe med lektierne. Han er en del af en vennegruppe, som fylder en del i gadebilledet (larm og  småkriminalitet). Han er derfor også tilknyttet Socialforvaltningen og har både en kontaktperson og en sagsbehandler. Abdullah vil rigtig gerne tjene sine egne penge, men har brug for støtte til at forstå, hvad det vil sige at have et arbejde.

AHMAD SAVNEDE STØTTE

En del af hans venner kommer fra familier med store udfordringer, og har derfor kontaktpersoner og sagsbehandlere i Socialforvaltningen. Generelt får Ahmads venner en del tilbud med det formål at holde dem ude af kriminalitet og give dem en bedre hverdag. Ahmad får ikke nogen af de tilbud, og han savner noget af den opmærksomhed, som hans venner får. Efter at have været i FRAK i et års tid fik han et fritidsjob i et supermarked.

YAW HAR FÅET LEDERJOB

Yaw startede I FRAK som 14-årig og inden han var fyldt 18 år havde han en gruppeleder kontrakt. Nu er han ansat som leder af et corona-testcenter og efter sommerferien går han i gang med en uddannelse på CBS eller DTU. Læs om Yaw her

BASTIAN FÅR ET KICK AF AT SÆLGE UKRUDT

Ukrudt lyder ikke som den nemmeste ting at sælge – men det er ingen sag for Bastian! Bastian er 15 år, går på Sputnik og er supersælger i FRAK. Ude af det blå blev vi en dag kontaktet af Poul fra Sputnik fordi Bastian, en af hans elever, gerne vil prøve kræfter med at være sælger. ”Jeg er ikke god til at sidde stille hele tiden. Det er derfor jeg gerne vil være sælger. Man møder nye mennesker og der er forskellige muligheder, som sælger. Der sker noget hele tiden. Det synes jeg er fedt”, siger Bastian. Han har på ingen tid bevidst, at han er en dygtig sælger. Bastian sælger ukrudt som om det var varmt brød. Han er så dygtig, at vi nu har ansat ham i FRAK som vores supersælger. Læs mere her

GIV UNGE ARBEJDSTRÆNING
HYR FRAK’ERE! →

Loading...