”Kom, kom – du får 500 kr. i timen! Sådan lokkede en gruppe venner Yaw til at møde op på Skotlands Plads en halvkold sommerdag tilbage i 2017. De havde lige fået arbejde i noget, der hed FRAK, som var begyndt på Amager. Og de ville gerne have Yaw med. Hvem kan sige nej til så høj en timeløn? Yaw skyndte sig af sted, fik en kontrakt og knoklede med at gøre klar til en gadefest med loppemarked og popkorn arrangeret af beboerne. Yaw satte telte op og hjalp med borde og stole. ”Det var hårdt, men hyggeligt at arbejde med vennerne – også selvom man ikke fik 500 kr. i timen”, husker Yaw. Siden er det kun gået én vej: fremad 

I starten kunne Yaw og vennerne godt lave lidt rav i det. Det skete især, når de var ude med en gruppeleder, som de ikke kunne identificere sig med. Så kunne bølgerne godt gå lidt højt. Men Yaw var glad for at tjene sine egne penge – og begyndte at gå mere og mere op i arbejdet i FRAK. ”Det er fedt, at man kan prøve forskellige ting”, siger Yaw og forsætter ”Den ene dag hjælper man nogle hippier til en yogafestival på stranden og næste dag graver man huller med unge fra Nørrebro”.  

Gruppeleder som 17-årig

Inden Yaw var fyldt 18 år blev han tilbudt en gruppelederkontrakt i FRAK. ”Han var vild god til at lede og motivere de unge. Han kunne noget særligt med de unge, som lyttede til ham og respekterede ham, så det var oplagt, at han skulle fortsætte som gruppeleder i FRAK”, siger Anders Damkjær, projektkoordinator i FRAK. 

Yaw tog udfordringen op med det samme. Adspurgt om, hvad der motiverede ham til at være gruppeleder, svarer han: 

 Jeg følte, at jeg kunne bidrage med en god arbejdsmoral og et godt netværk til de unge. Og så ville jeg gerne have endnu flere unge med i FRAK. Som gruppeleder bruger jeg mig selv meget for at motivere andre unge. Jeg vil gerne vise dem, hvad man kan bruge FRAK til, og at det er vigtigt at passe sin skole og få sig en uddannelse. Jeg taler meget med de unge om uddannelse, når vi er ude på en opgave. Jeg vil ikke have, at de kommer til at sidde fast. Men der er også gang i drengerøvssnakken, siger han med et smil.  

Yaw fortæller begejstret om en oplevelse med en gruppe unge, som han havde hen over en uges tid i en skoleferie. De første dage var det tydeligt, at de ikke kunne skelne mellem hygge og arbejde. De var helt nye i FRAK og skulle lige lære at grave huller og fjerne ukrudt og det var svært at holde koncentrationen. Sidst på ugen begyndte de at være mere seriøse og arbejde igennem. Det var en positiv udvikling på meget kort tid.  ”Det var så fedt at opleve det – og det motiverer mig meget”, siger Yaw.  

Prøveperiode førte til lederjob 

Han er på kort tid gået fra ung i FRAK til leder af et corona-testcenter. Her han har ansvaret for bl.a. at åbne og lukke, dagsrapporterne samt sørge for at det hele kører, som det skal. Vejen dertil var hans erfaring som gruppeleder i FRAK, slår Yaw fast: ”Jeg startede med at arbejde i et testcenter. En dag skrev jeg til HR-chefen for at få mere ansvar. Jeg fortalte ham, om det jeg har lært i FRAK og hvad det har givet mig, og om min erfaring med at lede unge. Jeg overtalte ham til at give mig en prøveperiode. Det gik rigtigt godt og nu er jeg så ansat som leder.”  

CBS eller DTU?

Yaw fortæller, at FRAK har været med til at give ham struktur og ledererfaring og gøre ham mere økonomisk uafhængig. Når sabbatåret efter gymnasiet slutter efter sommerferien, så skal Yaw i gang med en uddannelse. Lige nu overvejer han enten projektledelse på CBS eller bæredygtigt energidesign på DTU. ”Jeg har haft mange snakke med Anders og andre fra FRAK om uddannelse lige siden jeg var 14 år. Arbejdet i FRAK har også gjort mig bevidst om miljøet og jeg er begyndt at interessere mig for, hvad man kan gøre i forhold til bæredygtighed. Så det kan være, at det ender med at blive DTU. Vi må se. 

Vi er super glade for at have Yaw som gruppeleder i FRAK. Susanne Sass Ebsen, projektkonsulent i FRAK, sætter ord på hvorfor: 

Yaw er en go-to guy – både for de unge og for os andre voksne i FRAK.  Jeg har oplevet hvordan Yaw tager ansvar for de unge og jobbet. Han håndterer en masse usynligt og praktisk. Hvis man pludselig har en hasteopgave eller en ung melder sig syg på en opgave, siger Yaw: “Det skal du ikke tænke på, den fikser jeg”. Og det kan man altid regne med.

Mere om Yaw
  • Yaw er lige nu gruppeleder for en gruppe FRAK’ere, som hver torsdag bygger bænke, plantekasser og en pizzaovn i Hørgårdens Byhave.  
  • Yaw er også en del af vore projekt FRAKTIONER, som kobler bæredygtighed, verdensmålene og fritidsjob sammen. Han er både en del af Unge Advisory Boarded og Advisory Boarded for de professionelle.  
  • Udover jobbet i FRAK og på testcentret så er Yaw en del Finn Nørgaard Foreningen, hvor han holder foredrag og går i dialog med politikerne om fx ghettopakken. 
  • DR3 har lavet en video om ghetto og fordomme med bl.a. Yaw. Se videoen herunder.
https://www.youtube.com/watch?v=MaJD8ptY8tk
Loading...