Mens langt de fleste danskere holder fri i påskeferien, valgte en gruppe af FRAKs unge at tage arbejdstøjet på og tage ud i naturen til Tønballe Naturcenter ved Horsens. Som led i et pilotprojekt mellem FRAK, foreningen Ukrudt og Miljø- og Fødevareministeriet (Naturstyrelsen) har vi haft mulighed for at tage de unge fra København med ud og arbejde i naturen. Otte unge har været tre dage på lejerskole og har arbejdet med naturpleje, herunder med at befri strandengen for den hastigt voksende hybenrose og at rydde skovens stier for grene og planter, så man lettere kan færdes på dem. Alle aktiviteter er foregået under kyndig vejledning fra naturvejleder Mads Bruun Edvardsen fra Tønballe Naturcenter.

Politiken var med og fortæller i videoen her mere om, hvad de unge har fået ud af turen.

Naturen skal rykke byens rødder tættere på arbejdsmarkedet
I alt vores arbejde i Fritidsakademiet er vi opsatte på at få udsatte unge tættere på arbejdsmarkedet. Vi har stor erfaring med at tage de unge med ud og arbejde i København, men som noget nyt afprøver vi nu i samarbejde med beskæftigelsesprojektet Ukrudt at give de unge kendskab til at arbejde i naturen.

– Erfaringer fra tidlige projekter viser, at konkrete arbejdsopgaver i naturen både giver et boost til selvtilliden, styrker ens fysiske og psykiske kompetencer og ikke mindst giver anerkendelse fra andre naturbrugere. Derfor er det oplagt at bruge naturen som social løftestang for unge på kanten af samfundet, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

En aktiv påskeferie
For de fleste unge, der bor i udsatte byområder, ligner alle skoleferierne hinanden. De unge mødes med deres venner og hænger ud på gaden og i parker. I FRAK oplever vi, at mange af de unge udtrykker en lyst til at bruge deres ferie mere aktivt.

Turen til Tønballe Naturcenter har givet de unge nogle helt anderledes oplevelser end de ville have haft i storbyen. Der er langt fra Nørrebro til den store natur i Jylland – især for unge drenge, der måske kun har besøgt en skov en enkelt et to gange i deres liv. Således har turen heller ikke kun budt på hårdt fysisk arbejde, men også på aktiviteter som at gå tur, lave mad over bål og fange rejer i havet iført vanders.

– Naturoplevelserne har gjort et stort indtryk på de unge. De har været glade for at have noget at tage sig til i påskeferien sammen med andre unge og er stolte over at komme hjem og have tjent deres egne penge. Vi håber, at erfaringerne fra Tønballe Naturcenter vil føre til, at vi kan få endnu flere af de unge fra gaden ud at arbejde i naturen i deres skoleferier i fremtiden, siger Mudi Jarkass, daglig leder af Fritidsakademiet.

Loading...