Overalt i København er der i år blevet gravet, plantet, malet og bygget til den helt store guldmedalje. FRAK’erne har nemlig haft travlt i ferierne. I stedet for at hænge ud og ikke lave noget i skoleferierne, så har 88 unge mellem 13-15 år tjent penge ved at forskønnet deres lokalområde. Det har de gjort som en del af vores jobcamps, som er støttet af Københavns Kommune i år og de næste tre år. Vi gør her status efter et travlt første år med syv jobcamps. 

Når klokken ringede ud og skoleferien begyndte, så byttede i alt 88 FRAK’ere i løbet af 2023 bøgerne og kuglepennene ud med skovle, boremaskiner og malerpensler. De var nemlig med ud og arbejde i deres ferier sammen med os i forbindelse med lokale jobcamps rundt omkring i København. Udover at få sved på panden og penge på lommen, så gjorde de en forskel for deres lokalområde ved at forskønne slidte byrum, som trængte til en kærlig overhaling.

De unge har bl.a. malet shelters på Ungdomsøen, forskønnet en nærgenbrugsstation, etableret nye grønne udeområder og meget mere. De syv jobcamps har være fordelt over hele byen, og flere af de unge har arbejdet på flere jobcamps. Her sætter vi spotlight på to af dem.

Rottesikring i påskeferien giver unge arbejdstræning

I påskeferien havde vi 20 unge i sving på Amager, hvor de gravede rottefælder ned omkring et drivhus samt slibede en siddetribune ved en fodboldbane, så den var klar til at blive malet. Emanuel og Sami på 13 år, som var med til at slibe tribunen, er stolte af deres arbejde: ”Det ser bedre ud og man kan sidde på den. Og så får man heller ikke splinter. Det er godt at arbejde, for så sidder vi ikke inde hele dagen og spiller.”  Emanuel slutter af med at sige:

Vi har lært værdien af penge, og hvordan du ikke spilder din tid, når du er i gang med noget

Det er præcist dét der er meningen med jobcampsene – og så også at de unge forskønner deres lokalområde. Nis, projektkoordinator i FRAK, sætter ord på nogle af de ting, som de unge får ud af a arbejde i deres ferier: ”For det første får de løn – og det er dejligt. Men de får også lov til at arbejde i deres lokalområde. De er med til at passe på området og får større tilknytning til det, der bliver lavet”.

 

 

Efterårsferien blev brugt på at bygge plantekasser af genbrugstræ

Justin på 13 år var en af de unge, der var med til at bygge plantekasser til beboerne omkring Remiseparken. Det blev til en uges arbejde, hvor der blev tilføjet flere og ekstra store plantekasser til en lokal køkkenhave, som bliver meget brugt af beboerne. Justin siger:

Jeg synes, at det har været fedt at lave plantekasser og prøve nye ting

Beboerne ventede med spænding på de nye plantekasser, som straks blev afsat lige så snart de var færdige. Det er dejligt, når beboerne bliver så glade for de unges arbejde og bidrag til forskønnelse af deres lokalområde.

 

 

En god start på trods af udfordringer

De har været en større logistisk opgave at afvikle så mange jobcamps med så mange unge i næsten alle skoleferier i år. Vi er blevet klogere på, hvordan vi skærer opgaven til, så det er realistisk at komme i mål på de fem arbejdsdage. Og så har det været nødvendigt med et styringsdokument, så ingen bolde blev tabt mellem stolene. Vi ser frem til at blive endnu skarpere på planlægningen og eksekveringen af jobcamps i de kommende år. Og så har vi selvfølgelig total optur over, at de unge har arbejdet over 2.000 timer i deres skoleferier. 18 af de unge, som er fyldt 15 år, er nu blevet brobygget til et ordinært fritidsjob. Det er en rigtig god start. Nu glæder vi os bare til 2024, hvor vi kaster os over flere forskønnelsesprojekter i København sammen med de flittige FRAK’ere.

INFOBOKS
INFO OM JOBCAMP

Påskeferien 2023
– Rottesikring og slibning af tribune på Amager
– Etablering af byrum ved Svanemøllehallen
– Maling af Øbro Bibliotek

Sommerferien 2023
– Naturpleje Amager Fælled
– Maling af shelters på Ungomsøen (2 camps9

Efterårsferien 2023
– Forskønnelse ved Remiseparken, Amager
– Forskønnelse af nærgenbrugsstation i Valby

Læs mere om jobcamp-konceptet her.

SAMARBEJDSPARTNERE

Tak til vores Københavns Kommune, Amagerplanen, NørreBrobyggerne, Idrætsprojektet, SSP København og mange andre for samarbejdet.

HEJ NABO

Loading...