Vil du gøre noget godt for dig selv og kloden? Så drik tang! Dét er budskabet bag FRAKs helt nye Ukrudt-brus, som indeholder både vejbred og blæretang. Tang har masser af mineraler, modvirker iltsvind i de danske farvande og anses som en bæredygtig madvare. Oveni gør du unge gode til at arbejde, når du vælger tang i stedet for fx en cola. 

Fra iskoldt havvand til iskold brus 

En solrig efterårsdag begiver en gruppe unge fra Nørrebro sig i det iskolde vand ved Sjællands Odde. Hele vejen fra Nørrebro har de unge sitrede de unge af spænding i bussen. Efter et par timers køretur står de her endelig. I det iskolde vand. Og spejder efter tang. 

“Det er sjovt at lave noget anderledes.
Det føles underligt at stå i vandet med vaders – men det er fedt og slet ikke koldt!”
 

Tangturen er en del af et tre måneder langt forløb for 7 unge mellem 13-17 år fra Lundtoftegade på Nørrebro. De har bl.a. sanket vejbred i Københavns bynatur og nu skal de tage dagens tanghøst med hjem. Dagen efter forarbejder de unge tangen i FRAKs sodavandsfabrik på Nørrebro og tryller det hele om til en lækker brus, der kan nydes iskoldt. 

Et sundere og mere bæredygtigt alternativ  

Du skal drikke den fordi den både smager godt og er et sundere alternativ, når tørsten skal slukkes – både for dig og miljøet. Tang har nemlig mange gode kvaliteter. Fx indeholder tang mellem 10 og 20 gange så mange mineraler som grøntsager dyrket på land og indeholder omega-3 fedtsyrer. Ligesom andre typer ukrudt anses tang for at være en bæredygtig madvare. I modsætning til det, der gror på markerne, skal tang ikke gødes og vandes, men kan vokse på det overskud af næringsstoffer, der er i de indre danske farvande. De unge klipper tangen ned i stedet for at fjerne den. Det betyder, at vi hjælper tangen til at vokse endnu mere. Sidst men ikke mindst er der halvt så meget sukker i en Ukrudt-brus end en cola. Mindre sukker betyder også et mindre vandforbrug, da der bruges rigtig meget vand til at producere sukker. Det er både godt for dig og for kloden.  

Drik dig til en mærkbar forskel for unge 

Oveni det så gør du en reel og mærkbar forskel, når du drikker tang-brusen eller de andre Ukrudt-brus, som FRAK-unge laver.  

“Du kan gøre en mærkbar forskel ved at vælge et socialt og bæredygtigt produkt, når tørsten skal slukkes. Hver gang du køber en Ukrudt-brus, så er du med til at give unge fra stenbroen mellem 13-17 år lønnede arbejdstimer i et trygt og lærende arbejdsmiljø i FRAK.”, siger Mudi Jarkass, daglig leder i FRAK. 

Vejen fra tang til en brus på flaske er lang, men lærerig. De unge får arbejdstræning og bliver gode til at arbejde i løbet af tre måneder, hvor de to gange om ugen mødes for at sanke vejbred eller høste tang, juice, blende og forarbejde råvarerne, tappe og sætte labels på inden brusen er klar til salg. De unge hjælper også til med leveringen til butikker og cafeer, uddele smagsprøver i supermarkeder og sælge brusen til events rundt omkring i byen, som FRAK deltager i. De unge, der producerer brusen, får således mange lønnede arbejdstimer. De lærer at passe et arbejde og bliver gode til det.  

Du er således med dit forbrug med til at flytte nogle unge væk fra kanten og ind i midten af samfundet.  

Sig ja til ukrudt  

Tangbrusen er den fjerde smagsvariant af vores Ukrudt-brus, som forhandles i udvalgte Irma-butikker, hos Mikkeller og i restauranter og cafeer rundt omkring i landet. Så der er lidt til enhver smag. Om den nye smagsvariant siger en af FRAK’erne:  

“Det er den bedste vi har lavet!” 

FAKTABOKS 

 

  • FRAK har samarbejdet med Høkerforeningen om udviklingen af tangbrusen. Høkerforeningen, som er en sammenslutning af tidligere slagter og andre madaktører, har bidraget økonomisk og være med til at smagsprøve forskellige opskrifter undervejs i processen.  Den boligsociale helhedsplan NørreBrobyggerne har også været en del af projektet. De har bl.a. rekrutteret unge fra deres område til forløbet. De unge kommer fra indre og ydre Nørrerbo, bl.a. fra Lundtoftegade. De er 13-17 år og er ansat i FRAK. 
  • Vi har i alt har 4 smagsvarianter af Ukrudt-brusen: tang og vejbred, hyben og gran, skvalderkål og fennikel samt brændenælde og brombærblade. 
  • Ønsker du at smage vores brus kan du finde vores forhandlere her
  • Ønsker du at købe vores brus, enten som privat, til dit firma eller som forhandler så henvend dig til Steffen på steffen@frak.dk 
Loading...