Inden for de senere år er interessen for socialøkonomiske virksomheder vokset hos både privatpersoner, virksomheder og det offentlige. I januar 2015 trådte en ny lov i kraft, der giver danske virksomheder mulighed for at bruge betegnelsen ”registreret socialøkonomisk virksomhed”, men for mange mennesker er området stadigvæk ukendt farvand. I samarbejde med Byens Netværk arrangerede Fritidsakademiet et event d. 7. februar for de nysgerrige i byggebranchen.

Line Barfod, advokat i Foldschack & Forchhammer, satte rammen om aftenen ved at fortælle om, hvad der definerer registrerede socialøkonomiske virksomheder i Danmark. Centralt er det, at virksomhederne fremmer sociale, kulturelle eller miljømæssige formål i deres virke og at et eventuelt overskud alene bliver brugt til at investere i virksomheden og ikke går til privatpersoner. Der er omkring 200 registrerede socialøkonomiske virksomheder i Danmark, men mange flere, som ikke er registrerede.

Hvordan tænker man socialøkonomi ind i driften af ens egen organisation? Aftenens svar blev todelt. Enten kan man selv drive hele eller dele af ens organisation som socialøkonomisk virksomhed eller man kan samarbejde med socialøkonomiske virksomheder ved for eksempel at købe deres produkter eller services.

Aftenen bød på flere eksempler på, hvordan man kan drive socialøkonomiske virksomheder i industrier, som ikke traditionelt set lægger op til det. Blandt andet præsenterede Balder Johansen det registrerede socialøkonomiske byggefirma Logik og Co., hvis kerneværdier er godt håndværk, bæredygtige materialer og social ansvarlighed. Eksempelvis uddanner Logik og Co. mange lærlinge, som ellers ville have svært ved at få en læreplads.

Fra Fritidsakademiet præsenterede daglig leder Mudi Jarkass og administrations- og udviklingsleder Lucas Nielsen, hvordan vi i Fritidsakademiet løser praktiske opgaver for festivaller, events og virksomheder og samtidig gør unge fra udsatte byområder gode til at arbejde.

Aftenen blev afrundet af en lækker mellemøstinspireret buffet fra den socialøkonomiske cateringvirksomhed Send Flere Krydderier, der udover at servere smagfulde retter også skaber arbejdspladser for etniske minoritetskvinder. Og hvem serverede maden for tilhørerne? Det var naturligvis fire friske unge fra Fritidsakademiet.

Loading...