Brændenælde klør. Men den slukker også tørsten, giver unge arbejdstræning og bidrager til en positiv udvikling af udsatte boligområder. FRAK er nu klar med en helt ny og unik smagsvariant af vores Ukrudt-brus, som er håndplukket, håndjuicet og håndtappet af byens rødder.
”Det er en eksplosion i min hjerne!”. Ordene kom fra Muna på 15 år efter at hun havde smagt den nye Ukrudt-brus, som hun selv har været med til at lave. Hun var meget overrasket over, at brændenælde kan smage så godt – og at det ikke kløede hele vejen ned i halsen. FRAKs nye Ukrudt-brus er en smagsbombe af brændenælde og brombærblade. Den udfordrer smagsløgene med smag af grønhed, friskhed og kiwi, og har en god eftersmag af at gøre en forskel for byens rødder. Det er nemlig sådan, at unge deltager i hele processen. Fra at sanke ukrudt og vilde planter i den bynære natur til at tappe på flasker og sætte labels på. På den måde får de penge på lommen og erfaringer på CV’et.
Reel forskel med god smag
Ved at drikke Ukrudt-brus giver man byens rødder lønnet arbejdstræning. Man er med til at give dem blod på tanden i forhold til at få et fast fritidsjob, hvilket øger deres chancer for et liv væk fra kriminalitet og med et sikkert fodfæste på arbejdsmarkedet som voksen. Anna Sarauw, projektkoordinator i FRAK, forklarer:
Vi i FRAK er optaget af at give unge arbejdstræning, der giver succesoplevelser, booster selvtilliden og udvider deres horisont med ny viden og nye muligheder. Ukrudt-brusen gør alt dette. Så når man drikker en Ukrudt-brus, så gør men en reel forskel for byens rødder
Og så smager det godt! En FRAK-ung fortæller om en oplevelse sidste år, hvor han solgte brus til et madevent: “Jeg havde en kunde der sagde: Lad mig prøve at smage en. Og så smagte hun den og sagde: Jeg køber en til. Så kom hun tilbage efter 10 minutter og så sagde hun: Ved du hvad, jeg køber 20 stks.! Så blev man glad og får lidt selvtillid”.
I starten er de unge skeptiske overfor smagen, for den smager jo ikke af Faxe Kondi. Men efterhånden som de arbejder med planterne og brusen, lærer de smagen at kende. De fleste ender til deres store overraskelse ret hurtigt med at kunne lide den.
Lokal begejstring
Ukrudt-brusen gør også en forskel for de udsatte områder, som de unge kommer fra. Beboerne ser de unge i arbejdstøj og interagerer med dem, når de unge sanker eller sælger brusen til events. Det skaber et unikt møde, der er med til at nedbryde fordomme. De unge ses ikke længere som en stor masse, som alle hænger ud på gaden. Der bliver således plads til en ny positiv fortælling om både de unge og boligområdet. “Brusen skaber lokal begejstring”, slår Søren Løkke fra den boligsociale helhedsplan i Urbanplanen fast.
13.000 flasker på trods af corona
Vi er oppe på at producere 13.000 flasker Ukrudt-brus siden vi startede sidste år. I starten kunne vi ikke følge med efterspørgslen, men corona-krisen har sat en dæmper på produktionen og salget. Mange restauratører kæmper med faldende omsætning. Og så har corona sat en stopper for gadesalget til events og festivaler. Det kan mærkes. Vi har heldigvis faste kunder, der holder ved. Men vi kan godt bruge flere steder, der vil have Ukrudt-brusene på hylderne, slutter Anna Sarauw:
Vi håber, at flere får mulighed for at smage de unges Ukrudt-brus. Vi er derfor på jagt efter cafeer, kantiner, butikker, webshops, private kunder og andre, der har mod på at drikke ukrudt og brændenælde. Vi lover, at det ikke klør!
Den nye smagsvariant indgår i en læskedrik-serie lavet af FRAK’ere fra Tingbjerg, Urbanplanen, Folehaven og Nørrebro. De to andre smag er skvalderkål/fennikel og hyben/gran.
Ukrudt-brus sælges på cafeer, butikker og til events (se kort her) og kan bestilles her.
Faktaboks
- I alt har 96 unge mellem 13-17 år arbejdet mere end 3.600 timer på brusen.
- Den nye smagsvariant er lavet med unge fra Folehaven, Tingbjerg og Blågårds Plads i et samarbejdet med SURF Valby, helhedsplanen i Tingbjerg og Gadepulsen.
- Udviklingen af Ukrudt-brusen er finansieret af Den A. P. Møllerske Støttefond.
- FRAK er en socialøkonomisk virksomhed, der gør unge mellem 13-17 år fra Københavns udsatte byområder gode til at arbejde.