FRAK 2020

2020 blev året, hvor vi for alvor fik jord under neglene mens en global pandemi rasede

Mod alle odds havde FRAK et travlt år i 2020. Det så ellers sort ud da corona brød ud og landet lukkede ned i marts.
Vi mistede alle vores event-opgaver fra den ene dag til den anden og skulle finde fodfæste i en situation, hvor alt var i bevægelse. Vi smøg ærmerne op, fik jord under neglene og arbejdede os ud af krisen. På den måde lykkedes det at vende 2020 til et godt år – med masser af arbejdstræning til unge. Ikke mindst takket være stor opbakning fra kunder og samarbejdspartnere, forståelse fra fondene og et ekstraordinært hårdtarbejdende FRAK-team.

Her på siden kan du dykke ned i vores 2020. Vi folder året ud og krydrer det hele med masse af viden og læring, som forhåbentligt kan inspirere dig.

Tak for året der gik ♥

⇓ FIRE HØJDEPUNKTER

FIRE HØJDEPUNKTER
ET ÅR MED CORONA
FRAK-O-METER
NYE PROJEKTER
NY SMAG
ALLE UNGE KAN
VI ER ALLE FRAK’ERE
TI UNGE-CITATER
FIRE ERKENDELSER
BLIV ENDNU KLOGERE
MERE FRAK?

 

105 FRAK’ERE ARBEJDEDE I EFTERÅRSFERIEN

Det var helt vildt! 105 unge var i sving i FRAK i deres efterårsferie i 2020. I stedet for at flade ud eller hænge ud på gaden, så gjorde de en forskel for en hel masse kunder og for københavnere. De har tilsammen haft 916 timer! De lavede Ukrudt-brus, arbejdede på Ungdomsøen, delte COVID-19 materiale ud, lavede mad og delte smagsprøver ud, plantede træer, rensede gulvbrædder inden de blev lavet om til møbler, malede loft og en hel klub, og meget meget mere. 24 unge fik også et førstehjælpskursus og 13 blev uddannet til børnepasser.

 

30 TURE TIL UNGDOMSØEN

I år tog vi hul på et helt nyt partnerskab med Ungdomsøen, som resulterede i 30 ture til øen med over 50 FRAK-unge. Vi afholdte arbejdsdage med øens frivillige, byggede plantekasse til en ny ø-have, afviklede madworkshops og afholdte FRAK-aftner. Vi elsker, hvordan øen også kan bruges som en platform til at gøre unge gode til at arbejde! Ungdomsøen er en dejlig pause fra stenbroen, som vi og vores unge nyder meget. “Det er den sjoveste oplevelse! Jeg vil gerne herud igen, hellere det end at være i klubben.” – Momen, FRAK-ung.

5 NYE KONTAKTPERSONER

FRAK tilbyder kontaktpersoner til unge, der har brug for støtte i hverdagen og til at komme godt videre. Har den unge brug for arbejdstræning, så kan vi også klare det. FRAKs kontaktpersoner tager altid udgangspunkt i den unges styrker og går all in på at engagere sig i den unges netværk – om det så er skolen, familien eller fritidslivet. Vi er synlige og engagerede i den unges liv. Vi præsenterer dem for gode fællesskaber, hvor de kan være noget for nogen, så de ikke hele tiden møder en klientliggørelse. Vi har lige nu fem kontaktpersonforløb i gang i København.

FRAK-UNGE PLANTER TRÆER I KØBENHAVN

Et samarbejde mellem FRAK og Københavns Kommune gjorde det muligt for private grundejere, almene boligorganisationer og boligforeninger at få gratis træer. Målet er at forgrønne byen og give stenbroens rødder arbejdstræning. De første 16 partnerskabstræer blev plantet i 2020 og det  har vi total optur over! Det giver så meget mening at sammentænke byens grønne ambitioner med at give unge et løft. Man slår to fluer med et smæk. Vi får mere bynatur og rødderne får arbejdstimer på CV’et. Begge dele er til glæde for alle københavnere.

⇓ ET ÅR MED CORONA

Vores aktiviteter med de unge lukkede ned den 11. marts, startede lige så stille op igen før sommerferien og lukkede ned igen i december. Sikke en rutsjebanetur!

Corona har udfordret alle i år – også FRAK. Hvor har det været mærkeligt at skulle arbejde hjemmefra, begrænse vores kontakt til de unge og i perioder ligefrem aflyse alle ungeopgaver. Vi mistede mange ungetimer og har været nødsaget til at tænke kreativt. Heldigvis har vi høstet frugterne fra 2019, knoklet hårdt i år og oplevet stor opbakning fra kunder og samarbejdspartnere. Alt i alt ender 2020 som et godt år for os. Dog er vi på grund af de aktuelle restriktioner tilbage i situationen fra marts. Derfor er vores opsamling af fem gode råd til, hvad du kan gøre for at støtte FRAK tilbage fra april, stadig aktuel.
Tjek det ud og hjælp FRAK gennem corona.

⇓ FRAK-O-METER 

unge har fået arbejdstræning

aktive gruppeledere og kontaktpersoner

arbedstimer i alt på trods af corona

udbetalt i løn i alt inkl. feriepenge

⇓ NYE PROJEKTER

Vi startede tre større projekter op i år. Tak til VELUX FONDEN, Tuborgfondet og Miljøstyrelsen. Læs mere om projekterne ved at klikke på billederne og links herunder.

FRAK AKADEMIET

⇓ NY SMAG

 

Brændenælde klør. Men den slukker også tørsten, giver unge arbejdstræning og bidrager til en positiv udvikling af udsatte boligområder. FRAK lancerede i 2020 en helt ny og unik smagsvariant af vores Ukrudt-brus, som er håndplukket, håndjuicet og håndtappet af byens rødder.  Den nye smagsvariant med brændenælde og brombærblade indgår i en læskedrik-serie lavet af FRAK’ere. De to andre smag er skvalderkål/fennikel og hyben/gran.

 

Bestil Ukrudt-brus

Se forhandlere

Læs KL-publikation

⇓ ALLE UNGE KAN

2020 var også året hvor vi lancerede vores ALLE UNGE KAN-kampagne målrettet sagsbehandlere i Københavns Kommune.
Det gjorde vi fordi vi gerne vil gøre dem opmærksomme på, at vi har en bred vifte af tilbud til unge under 18 år, der har brug for noget helt særligt.
Vi tog for alvor hul på både kontaktpersonordningen og beskæftigelsespakker i 2020 og har bl.a. gjort klar til at tilbyde skoleflex til skoletrætte unge i 2021.
Læs mere om kampagnen – og de forskellige tilbud – her.

⇓ VI ER ALLE FRAK’ERE

unge

medlemmer

gruppeledere

ansatte

i bestyrelsen

kontaktpersoner

⇓ 10 CITATER FRA DE UNGE

⇓ FIRE ERKENDELSER

Corona stopper os ikke

Corona stak en kæp i hjulet på 2020. Det gjorde ondt tilbage i efteråret og det gør ondt igen nu. Men vi klarer det! Vi har opbygget en stærk organisation. Vi oplever en støt stigende støtte. Og så evner vi at tænke helt ud af boksen og afsøge nye muligheder. Alt dette har med til at hjælpe os i 2020.. Når det er sagt, så har vi virkelig brug for, at verden stabiliserer sig igen og corona kommer under kontrol ♥

Slut med kommunale midler

Vi har i de sidste fem år haft en driftsbevilling fra Københavns Kommune. I 2020 traf vi en afgørende beslutning om ikke at søge om en ny driftsbevilling. Vi er nemlig nået dertil i vores udvikling, at vi tror på, at vi kan klare os uden kommunale midler. Det er et vigtigt skridt mod økonomisk bæredygtighed at have kommunen som kunde i stedet for støttegiver ♥ ♥

Transfer er altafgørende

Vi er ved at udvikle vores ungemetode i kraft af, at vi er begyndt at koble arbejdstræning og skolegang sammen. Vi er særlige optagede af, hvordan vi kan lykkes med at styrke unges evne til at overføre og aktivere den viden, de får når de er ude og arbejde med os, i skolen (“transfer”). Det er en spændende udfordring, som vi har taget hul på i 2020, og som vil udforske nærmere i 2021 ♥ ♥ ♥

Det er dejligt, at nye tager fat

FRAK har fået et par lillebrødre. Y-CAMP folder sig ud i Kalundborg og LommeGULD så dagens lys i Gellerup i 2020. Vi er glade for, at flere socialøkonomiske virksomheder opstår med det formål at gøre unge gode til at arbejde. Og vi sender al held og lykke i deres retning! Tjek dem ud og støt dem lokalt ♥ ♥ ♥ ♥

⇓ BLIV KLOGERE PÅ FRAK

EVALUERING AF FIRE ÅRS SOCIALE INDSATS

I 2020 landede SocialRespons evaluering af FRAKs fireårige projektperiode med midler fra VELUX FONDEN, som vi afsluttede ved udgangen af 2019. Evalueringen beskriver afgørende virkemidler i vores arbejde med unge og centrale resultater, som vi har opnået i perioden 2015 – 2019.

AT STÅ PÅ EGNE SOCIALØKONOMISKE BEN

“Vores mål er at være økonomisk bæredygtige. Det betyder, at vi skal være mindre afhængige af fondsmidler og kommunale bevillinger. Vores grunddrift skal dækkes af det salg, vi har og det overskud, vi generer,” fortæller Lucas Nielsen og forklarer nærmere om de forretningsdogmer, FRAK har pålagt sig selv.

UKRUDT-BRUS: METODE INSPIRATION

FRAK er med i KL’s inspirationskatalog der indeholder en række eksempler på samarbejdsprojekter i udsatte boligområder, som har forbedret udsatte beboeres livs- og beskæftigelseschancer. Bliv klogere på vores samarbejde med SSP, helhedsplanen og andre aktører om Ukrudt-brusen på Amager.

TAK FOR ET VILDT ÅR!

Loading...